Photobucket

marți, noiembrie 09, 2010

Jan Saudek, domnul ceh



_IGP3248

Expoziție Jan Saudek la Teatrul național de operetă. Superb spațiu, superbe fotografii.
Mă uitam flămândă și mi se făcea rușine. De pocnitorile mele de fotografii, de pocnitorile altora.

_IGP3249

Atâtea șuturi în poponeț, scuipături, atâtea zgârieturi pe ochi, când în fond suntem egali cu zero puși lângă adevărații fotografi de artă.
De multă vreme nu-mi mai pare nicio fotografie de-a mea demnă de pus pe blog, acum mi s-a tăiat cheful definitiv.

_IGP3256

Băgăm frunze, galbene, câte-un deal pe unde mai fuserăm cu gagela, mai un gândăcel sau o pizdică tânără, gata să se sacrifice pe altarul bărbătismului de artă și gata, noi facem fotografie.
Dar nu așa! Ne duelăm, ne buzdugănim în cuvinte, ni se-nfoaie creasta și triplează oole lui Năstase.
Și vine Saudek și mai rămân cojile cu mucii de albuș întinși prin ele.

_IGP3311

Suntem patetici, oricâte studiouaie și aparate bengoase, sau mașini avem să ne plimbăm prin țară.
Dacă nu e acea scânteie de geniu, eu cel puțin nu văd decât tern, plictisitor. Am mii de fotografii în foldere, niciuna nu e de luat în seamă.
Uitasem că don fotografu anunțase pe site și m-am dus ca boul, fără să știu la cine. Urmăream foto după foto cu ochii cât cepele și nu mă plictiseam, lucru ce mi s-a întâmplat regulat în ultima vreme de câte ori am ajuns pe la câte-o expoziție.
Asta cu plictisul desigur.
Sunt invidioasă și tristă, deși a fost o seară minunată. Cu o trupă de viori pe aripioare de îngerași, din aluat fraged de Praga, cu trăsături delicate aduse din condei de pensule de-un milimetru.

_IGP3296

10 comentarii:

francisc vaida spunea...

..este o lume cu totul speciala ..dar nu vad de ce ar trebuii sa ne bagam capul in nisip si sa ardem in focul rusinii..! cine cum face piruete ..e viatza in stare pura ..! expozitia este un eveniment de 5 stele
...in noiembrie avem si o expozitie robert capa la bucuresti

fotomaniacu spunea...

Ogarito, faci o fundamentala eroare. Acele imagini sunt opera unui geniu. Adicatelea tu esti poeta si citesti o carte de poezii si te apuca tremuriciu si gata, toti e tampiti, nimeni nu mai scrie, rupeti-va pixu` in calimara, duceti-va la dracu, asta si numa asta e pe lumea asta.
Avem si noi fotografi de talia lui Saudek, dar fiind romani, nu sunt cunoscuti. Iar cum ridica unu capu il fut ailalti in nas.

Eo zic sa ne incinti cu minunate poze si ce vezi sa iti dea energie nu sa ti-o ia.

Anonim spunea...

este amprenta spatiului in care traim..
ia du'te'te tu putin prin lumea civilizata si fa fotografii ..asa..la 'ntamplare...sau intr'un studio improvizat ..tot de pe acolo..
fa fotografii cu mintea curata..fara cretinismele ce ti se inoculeaza.. cu tot ce-i in jur...si ai sa vezi ce fotografii vei face..nici somnul nu te mai ia privindu'le..tot privindu'le..
aici e tara in care vulgul este ca o pecingine ..se'ntinde repede, brutal, urat mirositor...
se merge la pozat in munti...se mai trage un cadru printre stirile tv, cum ca s-au oprit trenurile 10 ore ptr ca cineva a furat cablul electric...sau printre betii si curve, hic..lalalala...mai tragi un cadru..mmm "genial", de care nici ca-ti mai amintesti...este o stare generala de cacat...din care nu mai iesi decat cu bilet de avion...pe ruta cea mai lunga...
la naiba Marilena, ce sa pozezi ?! tigani cu mucii uscati ? parasute cu ochi bulbucati, si gura baloasa ?!..uratul, mizeria, vulgaritatea iese ca rahatul la suprafata, oricat de mult parfum ai vrea sa pui...
*
iarta cuvintele urate folosite, dar nu pot sa-mi exprim indignarea folosind un alt vocabular.. :)
o zi buna !!!

Monique spunea...

Un titan al fotografiei si preferatul meu. Stii ca isi picta singur negativele in culoare dupa si asta da tonul acela cald-prafos din fotografii....

Catalin spunea...

Încuie şi aruncă cheia; baiul îi că tocmai ţi-ai schimbat puşca...:)

Anonim spunea...

Sunt imagini care taie rasuflarea, Expozitia a fost un deliciu.

ogarafgan spunea...

Nu ard Feri, dar pur și simplu asta simt, că nu fac fotografie ci lălăialografie. Și mă uit în jur și nu văd niika.
Mulțam de trecere! :)

Don fotografu, înțeleg că-s opera unui geniu. Dar atunci, noi, ceilalți ce vrem să facem? Adică ce facem? Umplutură? Maculatură, pentru că nu putem fi toți genii, nu? Alt fel de fotografie? Unul care mie nu-mi provoacă decât, aaaaaa. Eu așa mă simt, degeaba în fotografie.
Aș vrea să fiu o Jana :D
Îmi plac geniile, nebunii ....
Mulțam de cuvinte :)

Ina, cuvintele folosite, după cum ai spus, reflectă exact realitatea.
Deci le spusăși ghini :D

Monique, nu știam :)) și înainte să mă uit după autor, mă minunam cum a îmbinat fotograful pielea caldă și naturală a personajelor cu decorul patinat de intemperiile vremurilor.
De-aia îmi place atât de mult Saudek. Pentru că iubesc pictura, iubesc vechiul din oameni în sens deeee, trainic, de valoare, de prețuire. Eheeeeeeehe, câte lucruri frumoase putem să scornim, păcat că suntem atât de răi!

Cătălin, tu ești mulțumit de pozăreala lu matale? :)

Mireluș, te-mpușc dacă nu-i spui babei uituce noutățile de fiecare dată :D
Mulțam frumos! >D:<

Unknown spunea...

Domnul ceh are fotografii geniale intr-adevar, dar nu-i un motiv ca eu, tu, si/sau altii sa punem aparatele in cui...

ogarafgan spunea...

Domn Popa, mie așaaaaaaaa-mi vine să-l pun în cui, de numa numa.
Atât că-mi place prea mult să prind suflete pe senzor. D-alelalte, nu de oameni :)
Mulțam de trecere! :)

cornelyu spunea...

Aiurea'n tramvai geniu. O simpla cautare pe net, va arata ca acest domn nu este chiar atat de cunoscut pe cat s-a spus. Coperta albumului Led Zeppelin, Houses of the Holy din 1973, ar fi una din sursele de inspiratie. Nu am sapat mai adanc, nici nu are rost, indivizi de talia lui, epigoni ai lui Magritte, se gasesc o droaie pe DA. Un exemplu din tara vecina si prietena, Sarolta Ban, aici : http://www.flickr.com/people/mindazonaltal/ Mai e apoi si Irina Ionesco, dar si unii maestri ai picturii, precum Delacroix, care au inspirat pe domnul cu pricina. Nu doresc sa-i diminuez nicidecum meritele, dar sa afirmi ca omul e mai tare decat Koudelka, ca aceasta expozitie ar fi evenimentul cultural al anului (in timp ce o expozitie intr-adevar exceptionala ca cea a lui Inge Morath, a trecut neobservata), sau si mai rau sa o categorisesti drept pornografie (cum a facut mizerabila fituica antinationala CanCan), mi se pare de prost gust. Sa fim seriosi, lucrarile lui D-lui Saudek sunt atractive, "iau ochii", cum se spune, sunt vandabile, decorative, dar pana la geniu mai e cale lunga. Cred ca totul izvoraste din necunoastere, ignoranta, dar si din prostul obicei al romanului de a judeca la extreme...